PPSC Past Papers MCQs

PPSC Past Papers – Solved

 

1 What is the capital of Zimbabwe?
Ans.      Harare
2.           In which country Al-Tehrir square is located?

Ans.      Egypt
3           Canton is city of which country?

Ans.      China
4           what is the origin of Lake Nile?
Ans.       Lake Victoria and Lake Tana
5            Which country has the biggest Hydel Power generating plant?

Ans.      China – Three Gorges 18300 MW
6            Which Country Christopher Columbus belonged to?

Ans.      Italy
7           Pythagoras belonged to which country?

Ans.      Rome
8            Isaac Newton belonged to which country?

Ans.      England
9           When did railway service start in India?

Ans.      Bombay to Thane – 1853
10         Mount Everest was named after Which Colonel?

Ans.      Sir George Everest
11         what is the meaning of de-facto?

Ans.      In fact
12         What is the meaning of faux pas?

Ans.      False Step
13          what is the meaning of carte blanche?

Ans.      Unconditional authority, Discretionary power
14          which is coldest planet?

Ans.      Neptune
15         What is the name of planet with shortest day?

Ans.      Jupiter
16          Which book was written by Tolstoy?

Ans.      War and Peace
17          In which year Russian revolution was started?

Ans.      1917
18          Russia launched its space mission to moon in 1957. Tell the date?

Ans.      4th October Sputnik 1 and 3rd November sputnik 2
19         Secretary General of UNO belongs to which country?

Ans.      Antonio Guterrers- Portugal
20        International Court of Justice sits in?

Ans.      Hague-Holland
21         What is the circumference of earth?

Ans.      40075 KM
22         What is the name of deepest point of Pacific Ocean?

Ans.      Mariana Trench
23         What was the name of captain of Pakistan’s cricket team which beat England in 1954?

Ans.      Kardar
24          What is the name of book of Allama Iqbal which was translated in Urdu from Persian on its great demand?

Ans.      Baang e Dira
25         Which is a landlocked country? a. Kenya b. Sri lank c. Uganda,

Ans.      Uganda
26         To which country the father of Obama belongs to?

Ans.      Kenya
27       Chile shares longest coastal border with?

Ans.      Argentina
28           Who gave the theory of special relativity?

Ans.     Albert Einstein
29         Who gave the law of heredity?
Ans.      Medelian
30         Which theory was given by Isaac Newton?

Ans.      Gravitation
31         What is the name of strait between Malaysia and Indonesia?

Ans.      Strait of Malaca
32         which strait separates Spain and Morocco?

Ans.      Strait of Gibralter
33         Turnips is a kind of ______?

Ans.      Root
34         What is the meaning of pediatrics?

Ans.      Healer of Children
35         In which continent longest river is located?

Ans.      Africa
36         lowari pass joins?

Ans.      Chitral with Dir in KPK
37          In which country mountain Kilimanjaro in located?

Ans.      Tanzania -Africa
38         when was first international flight from Pakistan?

Ans.     (PIA International flight on 1st February 1955)
39        WHO and IMF came into being in result of which agreement?

Ans.      Bretton Woods System Exchange Agreement 1944
40         which is the device when pressed keys encode word on screen?

Ans.
41          which company has more cash in USA?
Ans      Alphabet US$ 103 B
42          What is the GDP growth rate of Pakistan?
Ans     5.5%
43         How much part of agriculture in GDP of Pakistan?
Ans     about 24%
44         How much senate increased debt limit of USA government?
Ans.
45 What is the name of parliament of Israel?
Ans.      Knesset
46        When did Pakistan won first Olympic medal?

Ans     1960 in Rome
47        When did Abdus salam received noble prize?
Ans.      1979 (in physics)
48         who invented dynamite?

Ans      Alfred Nobel
49         Who is the father of modern science?
Ans.     Galelio Gelilei
50         in which country which country the garden of Babylon found In current
Ans.      Iraq
51         What was the Old name if Myanmar?

Ans.      Burma
52         How many Muslims were died in Ghazwa Badr?

Ans     14
53        Which atmosphere layer is nearest to The earth?
Ans     Torosphere
54         Which is brightest planet?
Ans.    Jupiter
55        What is the shape of Milky Way?
Ans     Spiral galaxy
56        Al-Qanun fi al-Tibb was written by?
Ans.    Ibne Sina
57     alkemia was written by?
Ans
58     Where is the head quarter of WTO located?
Ans    Geneva Switzerland – Established in 1955
59       The times which computer takes to reach its data is called?
Ans    Access time
60       Who wrote book Indian Muslims?
Ans   Muhammad Mujeeb
61      Who was the prime minister at the time when General Ayub took over in 1958?
Ans   Feroze Khan Noon
62      What id name the person not present in first cabinet of Pakistan?
Ans

63      38th parallel is a border between which countries?
Ans   North Korea and South Korea
64      which river has blind dolphin?
Ans.      Indus
65      who is special envoy of USA to Afghanistan in Pakistan

Ans
66       Bashar al Asad of Syria belongs to which sect?
Ans
67       What was the name of Indian atomic operation?
Ans   Operation Shakti also known as Pokhran II
68       Asian drama was written by?
Ans   Gunnar Myrdal 1957
69      koljik pass connects which cities?
Ans   Qila Abdullah and Chaman
70      What is the cheapest source of energy?
Ans.      Hydel
71        Which player twice won grand slam?

Ans
72         Which point farthest from karachi on coastal highway? Gwader,pisini,.
Ans.      Gawader, Pisini
73        What is the highest rank in air force?

Ans    Air Chief Marshal
74        When did railway started in India?
Ans.      1853
75         Biman airways belong to which country?

Ans.      Bangladesh
76          What is the percentage of oxygen in earth’s atmosphere?

Ans      21% oxygen and 78% nitrogen
77         What is the Name of process of sun heating the earth?
Ans     Thermal Radiation
78         What is the time taken by sun light to reach earth?
Ans.      8 Minutes
79        Mixtures of metals is called what?

Ans    Alloy
80        Which organism produces Insulin in body?
Ans    Pancreas
81       Which of them was not present in management of Punjab when British took over?
Ans
82        Benghazi is city of which country?
Ans    Libya
83       What is meant by fifth pillar?
Ans.      Press
84        When did Christians conquest Granada?

Ans     1492
85        Penicillin was invented by?
Ans    Alexandar Fleming
86       smallest piece of silicon having electrical diagram in computer is called? (chip)
Ans    Chip
87        Which part of computer saves the instruction and time?
Ans

88      Which country Isaac Newton belongs to?
Ans   UK

89       The distance between earth and sun is smallest in the month of?
Ans.     September
91        when did Pakistan sent sputnik-1 in space.

Ans   4th January 1958
92       Which is a brightest planet..?
Ans    Jupiter
93       Swiss canals join Which Seas?

Ans   Mediterranean to Red sea
94         Which strait divide Malaysia and Indonesia?
Ans.      Strait of malaca